Richard Piersma

foto van Richard Piersma

Foto Rebke Klokke

Mijn naam is Richard Piersma (1959). Ik ben vader van drie volwassen kinderen, opa van drie klein kinderen en woon in Rossum ov.

Ik ben altijd zeer actief geweest in de sport. Jarenlang heb ik me fanatiek bezig gehouden met voetbal en volleybal, en later met schaatsen en wielrennen. Aan het einde van de jaren ’80 ben ik me ook gaan richten op de sportverzorging.

Sportmassage en -verzorging werden een nieuwe passie. Sinds ik in 1989 mijn NGS-diploma heb behaald, ben ik bij verschillende voetbalclubs als verzorger werkzaam geweest. Ook ben ik verzorger geweest bij de VPZ schaatsploeg en het Power-play marathonschaatsteam en heb ik een aantal jaren gewerkt als masseur bij de hoofdklasse kaatsers van de KNKB. Daarnaast ben ik meer dan 15 jaar examinator/assessor bij de praktijkexamens Sportmassage van het NGS en NESM geweest.

Vanaf mijn beginperiode in de sportmassage ben ik gefascineerd door het functioneren van het menselijk lichaam. Er kwamen vragen naar boven die ik niet kon beantwoorden: Hoe komt het dat bepaalde blessures zo lang aanhouden ondanks intensieve behandelingen? Is het verstandig om spelers te manipuleren?

Op zoek naar antwoorden kwam ik bij een lezing van een osteopaat terecht. Mijn nieuwsgierigheid was direct gewekt en heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik na een jaar Medische Basiskennis, de zes jaar durende opleiding aan het College voor Osteopatische Geneeskunst Sutherland in Amsterdam heb afgerond.

Inmiddels behandel ik met groot plezier de mensen die mijn praktijk bezoeken. Ik heb daarbij ontdekt dat een natuurlijke ademhaling van grote invloed is op de gezondheid van mijn cliënten en mijzelf. Daarom heb ik in 2014 de opleiding aan de Buteyko Academie gevolgd en mag ik mij nu ook Buteyko therapeut noemen.